15.7.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14ης Ιουλίου 2010

Νάξος 14 Ιουλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, μετά την κατάθεση της ανοικτής πρόσκλησης προς τους υποψηφίους δημάρχους για τη σύσταση Ενιαίου Ψηφοδελτίου, προχώρησε σε επιμέρους συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους (κ. Γρυλλάκη, κ. Μαράκη, κ. Μαργαρίτη) και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια η συντονιστική ομάδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου πραγματοποίησε δύο κοινές συναντήσεις με όλες τις παραπάνω πλευρές, πλην του κ. Μαράκη, ο οποίος εξαρχής αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης σε ένα Ενιαίο Δημοτικό Ψηφοδέλτιο.

Στις κοινές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της πρωτοβουλίας των Ενεργών Πολιτών, αφού για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ετερόκλητες πλευρές και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού μας, εκφράστηκε η κοινή αγωνία όλων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας και η κοινή επιδίωξη όλων να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά ενώ τα σημεία διαφωνίας είναι ελάχιστα, αφού τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις συγκεκριμένες.

Στην τελευταία συνάντηση εξουσιοδοτήθηκαν οι Ενεργοί Πολίτες να συνεχίσουν την αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, το οποίο θα αποτελεί συνδετικό κρίκο, θα συσπειρώνει όλες τις πλευρές και θα δεσμεύεται για την εφαρμογή του προγράμματος που θα καταρτιστεί από κοινού. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προεκλογική τους προετοιμασία μέχρι τη συζήτηση για το πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Επειδή η πρότασή μας συνεχίζει να έχει ευρεία αποδοχή στην κοινωνία μας κι επειδή το διακύβευμα για τον τόπο μας είναι τεράστιο, θα συνεχίσουμε ως το τέλος την προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου συνδυασμού νίκης ή ακόμη και για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ψηφοδελτίου.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Η συντονιστική επιτροπή

12.7.10

Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Μανόλη Μαργαρίτη

Κοινοποίηση:
Τοπικά ΜΜΕ

Αξιότιμε κύριε Μανόλη Μαργαρίτη,


Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυκλαδική» (Τετάρτης 7 Ιουλίου 2010) με τίτλο «Δική του στροφή στο Μέλλον κάνει ο Μανώλης Μαργαρίτης…» θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στη συνάντηση των Ενεργών Πολιτών Νάξου με τους ενδιαφερόμενους επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών την Τρίτη 6/7/2010. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου, το ρεπορτάζ γράφτηκε στις 18.40΄ ενώ η συνάντηση θα ξεκινούσε στις 22.00΄, άρα ο συντάκτης του άρθρου είχε στα χέρια του μόνο εικασίες, πληροφορίες και φήμες, καμία επίσημη ανακοίνωση. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του πληροφοριοδότη, τον οποίο, κύριε Μαργαρίτη, οφείλετε να αναζητήσετε στο συνδυασμό σας, δεδομένου ότι ο συντάκτης αποκαλύπτει και το όνομα του συνδυασμού σας.

Δημιουργούνται όμως εύλογα ερωτήματα και για το ότι δεν διαψεύσατε, ως οφείλατε, το απαράδεκτο, προβοκατόρικο, γεμάτο εικασίες και δήθεν «πληροφορίες» δημοσίευμα την επομένη της συνάντησής μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα ονόματα (Δελλαρόκας, Κατσουρός, Χωματάς), τα οποία εμείς ουδέποτε προτείναμε και αφήσατε μια εφημερίδα να διαμορφώσει τις εξελίξεις για εσάς και το συνδυασμό σας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε ταυτόχρονα να δυναμιτιστεί η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με τη συστράτευση των ικανότερων πρόσωπων της κοινωνίας μας, το οποίο αποτελεί καθολικό αίτημα των συμπολιτών μας.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν ελέγχετε τους συνεργάτες σας, ή συνυπογράφετε και αποδέχεστε το εν λόγω δημοσίευμα της Κυκλαδικής. Αν ναι, γιατί μπήκατε στον κόπο και ήρθατε στη συνάντηση, αφού ήδη είχατε προαποφασίσει να πορευτείτε μόνοι σας; Μήπως τελικά προτάσσετε το προσωπικό σας όφελος έναντι του κοινού;

Εμείς, οι Ενεργοί Πολίτες Νάξου, εμφορούμενοι από τα ίδια αγνά και ανιδιοτελή κίνητρα με τα οποία ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία μας, θα συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο της ευθύνης που επιλέξαμε και θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις επαφές, τις διεργασίες και τις πρωτοβουλίες μας μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη δημιουργία του ενιαίου ελπιδοφόρου ψηφοδελτίου.


Υ.Γ.
Θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πρωτοβουλίας μας και για τις μελλοντικές μας ενέργειες.


Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Η συντονιστική επιτροπή

1.7.10

«ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ»

Οι συζητήσεις, με επίκεντρο τον «Καλλικράτη» και άλλα δημοτικά θέματα, δίνουν και παίρνουν κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Οι αντιμαχίες και οι πολιτικές ζυμώσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο αρχίζουν σιγά-σιγά να εντείνονται, ενώ το ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές τροφοδοτείται περισσότερο από τους διαχειριστές της ενημέρωσης και λιγότερο από τους αυτοκλήτως προτιθέμενους διαχειριστές του δημόσιου βίου μας.

Όπως είναι φυσικό, κεντρικό σημείο συζήτησης, εκτός από τα σχηματιζόμενα ψηφοδέλτια, είναι η κριτική στο έργο της παρούσας δημοτικής αρχής. Προσφάτως είχα μια σύντομη συνομιλία με δημοτικό σύμβουλο (της μειοψηφίας) του Δήμου Νάξου, κατά την οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι είναι δικαιολογημένη η όποια απουσία έργου, ή η αδυναμία λήψης αποφάσεων σε σοβαρά ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Θα παραθέσω συνοπτικά κάποια επιχειρήματα του συνομιλητή μου: α) Οι απόπειρες του δημάρχου για επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο Χ.Υ.Τ.Α., βρίσκουν εμπόδιο σε ενστάσεις και σε προσφυγές ατόμων ή ομάδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταφέρνοντας να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή των δρομολογημένων έργων.

β) Η νοοτροπία των δημοτών είναι τέτοια ώστε να περιμένουν τα πάντα από τις Υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να υποβοηθούν στο έργο τους, θέτοντας ως παράδειγμα ότι παλιότερα οι νοικοκυρές διατηρούσαν οι ίδιες καθαρό το δρόμο έξω από το σπίτι τους, ενώ σήμερα περιμένουν να κάνουν αυτή τη δουλειά οι εργάτες καθαριότητας.

γ) Οι δημότες αδιαφορούν και δεν καταγγέλλουν στο Δήμο όποια παρανομία ή παρατυπία πέσει στην αντίληψή τους, προερχόμενη είτε από άλλους δημότες είτε από υπαλλήλους του Δήμου.

δ) Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, θεωρείται λογικό ο δήμαρχος μετά του δημοτικού συμβουλίου να διστάζουν να αναλάβουν δράση και να αποποιούνται των ευθυνών τους.

Οφείλω να ομολογήσω ότι επιχειρήματα σαν τα παραπάνω ακούγονται κατά καιρούς από αυτοδιοικητικά στελέχη, ακόμα και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, είναι ικανά να δικαιολογήσουν την κατά πλειοψηφία ομολογούμενη ολιγωρία της δημοτικής αρχής; Είναι δυνατό το βάρος της ευθύνης για την έλλειψη έργων και την πλημμελή διοίκηση να πέφτει αποκλειστικά πάνω στους δημότες; Προσωπικά θεωρώ αυτή την απόπειρα μετάγγισης των ευθυνών ανέντιμη και επικίνδυνη.

Δικαίωμα του κάθε δημότη είναι να προβάλει αντιρρήσεις και ενστάσεις για οτιδήποτε θεωρεί ότι τον θίγει ηθικά ή στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά του, ακόμα και στα πιο προσωπικά. Υποχρέωση του Δήμου είναι να φροντίζει ώστε τα προτεινόμενα έργα να φέρουν τη μικρότερη λαϊκή αντίδραση και να εξασφαλίζει την κοινωνική αποδοχή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο δίνοντας προσοχή προς τη λαϊκή βούληση και μόνο διεξάγοντας μελέτες άρτιες (και όχι διάτρητες και ευάλωτες σε ενστάσεις και προσφυγές), αποφεύγοντας παράλληλα τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διεξόδους. Υποχρέωση του Δήμου είναι να πείσει με επιχειρήματα για τη σπουδαιότητα και την ανάγκη κάποιου έργου, το οποίο ενδεχομένως να εγείρει αντιδράσεις και αντιπαλότητες.

Δικαίωμα του κάθε δημότη είναι να απαιτεί (και όχι να επαιτεί) αυτά για τα οποία πληρώνει -όπως η καθαριότητα και η ύδρευση- και να βοηθάει όπου πιστεύει ότι επιβάλλεται. Συμπληρώνοντας το σκεπτικό του συνομιλητή μου, θα έλεγα ότι και σήμερα θα έπρεπε οι νοικοκυρές να μεταφέρουν το νερό στο σπίτι με τις στάμνες (κάτι που ωστόσο γίνεται, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το παρελθόν). Υποχρέωση του δημότη είναι να φροντίζει για την καλή εικόνα του τόπου όπου διάγει, αλλά υποχρέωση του Δήμου είναι να του εξασφαλίζει ό,τι χρειάζεται για μία αρμονική και ποιοτικά αναβαθμισμένη διαβίωση. Επίσης, υποχρέωση του Δήμου είναι να ελέγχει δημότες και δημοτικούς υπαλλήλους για τυχόν παρανομίες και παραβλέψεις και όχι να περιμένει τους συνδημότες να δρουν ως εκδικητές ή καταδότες.

Δικαίωμα του δημότη είναι να ενημερώνεται για τα πεπραγμένα από το Δήμο. Υποχρέωση του Δήμου είναι να παίρνει αποφάσεις ακόμα και συνεπικουρούμενος από λαϊκές συνελεύσεις και όχι «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Δικαίωμα του δημότη είναι να ζητάει επιτακτικά από τους τοπικούς άρχοντες όλα όσα του υπόσχονται προεκλογικά και υποχρέωση αυτών να τα πράξουν. Γιατί όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν την ίδια άποψη με το συνομιλητή μου, ότι δηλαδή αδυνατούν να παράγουν έργο λόγω αντικειμενικών ή υποκειμενικών δυσκολιών, τότε καλύτερα να παραιτηθούν των αξιώσεών τους τώρα, παρά μετά να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η απορία δε που προκύπτει από την απόρροια της δράσης και των λόγων του δημοτικού συμβουλίου, είναι αν οι δημότες έχουν αποκτήσει πλέον την ικανότητα να διακρίνουν «εξ όνυχος τον λέοντα»…



Μανόλης Λυκουρόπουλος