Διακήρυξη ίδρυσης Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου

Νάξος, έτος 2009.
Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τον αστείρευτο φυσικό πλούτο, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, την πλεονεκτική γεωγραφική θέση και τις κλιματικές του συνθήκες, έχει φτάσει πλέον στα όριά του με δική μας ευθύνη. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνίας μας, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό, στην κοινωνική συνοχή, στη διαφάνεια, στις καθημερινές συνθήκες ζωής.
Το περιβάλλον του νησιού καταστρέφεται ανεπανόρθωτα, τα χωριά μας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Τίποτε δε βελτιώνεται, τίποτε δεν προχωράει, τίποτε δεν προγραμματίζεται, τίποτε δεν υλοποιείται, όλα μένουν στάσιμα, και η κοινωνία μας στέκει απαθής και ανήμπορη μπροστά στην ανυπαρξία οιασδήποτε θετικής εξέλιξης. Η καθημερινή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής σε όλους τους τομείς έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, δημιουργούνται Κινήσεις Ενεργών Πολιτών με σκοπό να αλλάξουν αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Όλοι εμείς που ζούμε και αγαπάμε τη Νάξο πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Είναι ώρα να αντιδράσουμε, να ενεργοποιηθούμε, να ενδιαφερθούμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, να αγωνιστούμε, να υλοποιήσουμε. Για να μπορέσει πλέον η κοινωνία μας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές, χρειάζεται νέους ανθρώπους, υπεύθυνους, συνεργατικούς, με γνώσεις και οράματα, με διορατικότητα και διοικητικές ικανότητες, ανθρώπους που θα τολμήσουν να βάλουν στο περιθώριο τις κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και θα αγνοήσουν το πολιτικό κόστος.
Αυτοί οι προβληματισμοί, οι οποίοι εκφράζουν τους περισσότερους Ναξιώτες, μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν στις δυνατότητες αυτού του τόπου, ενδιαφέρονται πραγματικά και αγωνιούν για το μέλλον του. Πολίτες με ισχυρή θέληση, γνώση και αποφασιστικότητα να παλέψουμε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Άνθρωποι αποφασισμένοι να προσπεράσουμε αναχρονιστικές τακτικές, ξεπερασμένες αντιλήψεις και κομματικές εξαρτήσεις. Ενεργοί πολίτες που πιστεύουμε ότι η ευημερία και η πρόοδος της Νάξου σε όλα τα επίπεδα δε θα μας χαριστεί από κανέναν, αλλά εμείς θα την κατακτήσουμε με τη δική μας γνώση, εμπειρία, διάθεση για δημόσια προσφορά και διαρκή προσπάθεια. Πολίτες που δε θα χρειαστεί να εξαργυρώσουμε κανένα «γραμμάτιο» στους μηχανισμούς της εξουσίας.Επειδή δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε άλλο και να ανεχόμαστε τη συνεχή και αμείωτη υποβάθμιση της καθημερινής μας ζωής, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνουμε σήμερα πρωτοβουλία συστράτευσης όλων των συμπολιτών μας που τους ενώνει το όραμα μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής, δημιουργικής πολυσυλλεκτικής κοινωνίας. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που, όταν αφορά τη Νάξο και το μέλλον των παιδιών σας, δε θεωρείτε τον εαυτό σας δεξιό, αριστερό ή κεντρώο, αλλά πάνω από όλα Ναξιώτη.Γνωρίζουμε πολύ καλά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Νάξου που χρονίζουν και μας ταλανίζουν καθημερινά. Μπορούμε επιτέλους να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες και να δρομολογήσουμε λύσεις. Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δημοτικών μας αρχόντων για έργα πνοής που εδώ και χρόνια δεν υλοποιήθηκαν (ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, Φράγμα Τσικαλαριού, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Οδικό δίκτυο, Σχολικές Υποδομές, Διαχείριση Λυμάτων και Νερού, Αθλητικοί Χώροι) και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για μεγάλα ζητήματα (Στελέχωση Νοσοκομείου Ακτοπλοϊκή Σύνδεση, Νησιωτικότητα, Πολεοδομικός Σχεδιασμός, κ.ο.κ.).Γνωρίζουμε επίσης ότι κάποια από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σήμερα ή συμμετείχαν παλιότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν ήδη αξιολογηθεί αρνητικά για τη μέχρι τώρα παρουσία τους στον τόπο μας θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη συμμετοχή σας σε μια ελπιδοφόρα και πολυσυλλεκτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών. Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές και αυτή τη φορά να τους αποδοκιμάσουμε με κάθε τρόπο.Απευθύνουμε λοιπόν σε όλους εσάς, τους συμπολίτες μας, πρόσκληση συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια, στο κοινό όραμα για την αναβάθμιση του νησιού μας, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας και την εξασφάλιση προοπτικών για τη νέα γενιά του τόπου μας. Ζητάμε τη συμμετοχή όλων σας σε αυτή την Κίνηση Πολιτών, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς, χωρίς κομματικές ταμπέλες αλλά με μοναδικό κριτήριο την αγάπη μας για το νησί μας.Επιτέλους, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί!Γιατί σε μια σύγχρονη και ανθρώπινη κοινωνία, όπως όλοι την ονειρευόμαστε, δεν περισσεύει κανένας!

Νάξος, 14 Δεκεμβρίου 2009
ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου