1.6.10

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Πληθώρα συζητήσεων έχει προκαλέσει η πρόσφατη πρόταση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου για τη σύσταση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου κατά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αν αναλογιστούμε ότι αυτή η πρόταση είναι η πλέον ανατρεπτική και νεωτεριστική στη θεματολογία της τοπικής πολιτικής σκηνής, καταλαβαίνουμε ότι κάθε αντίδραση είναι δικαιολογημένη. Είναι άραγε εφικτή η συγκρότηση ενός τέτοιου ψηφοδελτίου; Εφικτό είναι - και πρέπει να είναι – κάθε τι αναγκαίο.

Η διοικητική μεταρρύθμιση με το κωδικό όνομα «Καλλικράτης», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, μεγιστοποιεί όχι μόνο τα όρια των δήμων, αλλά και την επί του πρακτέου δυσχέρεια στη διοίκησή τους. Ο Δήμος Νάξου με τα τέσσερα μικρά νησιά της διοικητικής του περιφέρειας θα αποτελέσει αίνιγμα για δυνατούς λύτες, όσο αφορά στα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η νέα διοίκηση θα κλιθεί να ανταποκριθεί στα πολλαπλώς αυξημένα καθήκοντα με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διαπίστωση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για στελεχιακή αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε οι δυνατότητες, οι αποφάσεις και η αποτελεσματικότητά του να είναι καίριες και ουσιαστικές. Με άλλα λόγια, οι αιρετοί της νέας διοίκησης είναι αναγκαίο να είναι πρόσωπα με τις μέγιστες δυνατές ικανότητες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα η επιλογή των υποψηφίων αυτοδιοικητικών γίνεται μέσα από την ντόπια νομενκλατούρα και βάσει της δημοτικότητας ή του εύρους του κύκλου επιρροής τους. Στο εξής, όμως, στα κριτήρια επιλογής πρέπει να προστεθούν το γνωστικό επίπεδο και η θέληση για προσφορά. Ο συνδυασμός αυτών των γνωρισμάτων για τους υποψηφίους φαίνεται ιδανικός. Πόσοι όμως συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά και, το κυριότερο, πόσοι είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με τα κοινά; Όσοι κι αν είναι, δεν επαρκούν για πολλά ψηφοδέλτια. Χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων για να πάει μπροστά ο τόπος, γεγονός που μόνο το ενιαίο ψηφοδέλτιο μπορεί να κατοχυρώσει.

Η πολυσυλλεκτικότητα ενός τέτοιου ψηφοδελτίου εξασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, απασφαλίζει την παραταξιακή πειθαρχία και διασφαλίζει τον έλεγχο της ποιότητας των προτάσεων και των πεπραγμένων. Κατά συνέπεια, γίνεται εφικτή η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Με το καθεστώς πολυπαραταξιακό σύστημα ο αποκλεισμός από την ενεργό διοίκηση ικανών στελεχών της αντιπολίτευσης είναι δεδομένος. Αντίθετα το ενιαίο ψηφοδέλτιο, υπό την ηγεσία προσώπου κοινής αποδοχής, δίνει τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής όλων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο: να εργάζονται όσο το δυνατό περισσότεροι για τις αυξημένες ανάγκες του μεγάλου Δήμου.

Βεβαίως, τα παραπάνω προϋποθέτουν να θέσουν όλοι οι υποψήφιοι κατά μέρους τις κομματικές γραμμές και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να συμπράξουν για το καλό του τόπου. Κι επειδή ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει το «καλό του τόπου» κατά το δοκούν, αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μέσα από γόνιμο διάλογο και ανάλυση των προβλημάτων όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Η Νάξος διαθέτει ανθρώπους ικανούς να συμβάλουν στην έξοδο από τη στασιμότητα. Μια κοινή προσπάθεια θα τους ενεργοποιήσει. Αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Μανόλης Λυκουρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου