18.3.10

Ανοιχτή επιστολή για την κατάσταση του 1ου δημοτικού σχολείου Νάξου.

Κλείστε τα μάτια και ονειροπολήστε. Φανταστείτε ένα δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά σας δεν θα ασχολούνται μόνο με τα κλασσικά μαθήματα, αλλά θα μπαίνουν από μικρά στη στενωπό της έρευνας. Φανταστείτε ένα πρότυπο σχολείο βιολογικής διαχείρισης και οικολογικής συνείδησης, με επικεντρωμένο ενδιαφέρον στην διαχείριση θαλάσσιου και βρόχινου ύδατος. Ένα σχολείο όπου το παιδί σας θα μελετά όλες τις δράσεις και συνέπειες του νερού, όχι στις σελίδες των βιβλίων, αλλά λαμβάνοντας ενεργό μαθητικό ρόλο μέσα σε ένα υδάτινο περιβάλλον.

Πώς σας φαίνεται; Πριν απαντήσετε, σκεφτείτε ότι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές που θα μετατραπούν σε ερήμους τα επόμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης νερού, και ότι τεράστια κονδύλια ξοδεύονται από τις κυβερνήσεις ισχυρών κρατών για τη μελέτη των υδάτινων πόρων. Συνεπώς, αν το παιδί σας φοιτούσε σε ένα τέτοιο σχολείο, σίγουρα θα εξελισσόταν σε εξαιρετικό επιστήμονα του είδους και το επαγγελματικό του μέλλον θα διαγραφόταν λαμπρό από πολύ νωρίς.

Φανταστείτε ένα σχολείο δίπλα στο κύμα της θάλασσας, που θα περιβάλλει λίμνες και ρυάκια ακόμα και μέσα στις σχολικές αίθουσες και θα διαθέτει αυτόματο σύστημα καθαρισμού με νερό. Ένα σχολείο ιδανικό για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ύπαρξης νερού, όπως η διάβρωση και η αποσάθρωση νεκρής ύλης

Σταματήστε να φαντάζεστε. Ανοίξτε τα μάτια. Όχι, δεν αναφέρομαι σε πρότυπο σχολείο της Σουηδίας. Ναι, αυτό το σχολείο υπάρχει στην Ελλάδα. Εκπλαγείτε, αυτό το σχολείο υπάρχει στη Νάξο. Είναι το 1ο δημοτικό σχολείο Νάξου.

Σας βλέπω να χαμογελάτε. Κι όμως, το 1ο δημοτικό σχολείο λειτουργεί με όλες τις παραπάνω προδιαγραφές. Αρκεί να το επισκεφτείτε τις ημέρες που βρέχει για να διαπιστώσετε ότι τα 140 παιδιά φοιτούν μέσα σε αίθουσες-λίμνες και οι κοινόχρηστοι χώροι καταλαμβάνονται από μικρής έντασης ποτάμια, ή όταν τα κύματα της Γρόττας μπαίνουν ατόφια, σχεδόν, από τα ρημαγμένα παράθυρα. Παρατηρήστε τη διάβρωση στους τοίχους και στις τσιμεντένιες δοκούς και την παντελή αποσάθρωση στα ξύλινα κουφώματα. Αγγίξτε τους υδαρούς τοίχους των σχολικών αιθουσών.

Μήπως η εικόνα τώρα σας φαίνεται περίεργη, αποκρουστική, αποτρόπαια; Κι όμως, είναι πραγματική. Εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνουν μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την ώρα που οι αρμόδιοι μεταθέτουν τις ευθύνες από το Δήμο στη Νομαρχία και αντίθετα. Οι δασκάλες τρέχουν να προλάβουν ατυχήματα, την ώρα που οι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του σχολικού κτηρίου περιμένουν τη διεξαγωγή μελετών από κάθε αρμόδιο γραφειοκράτη. Τα παιδιά εισπνέουν υγρασία και αλμύρα, την ώρα που οι αρμόδιοι εισπράττουν το μισθό τους στα ζεστά και πολυτελή γραφεία τους. Το σχολικό κτήριο γίνεται όλο και πιο επισφαλές, την ώρα που οι έγγραφες μνείες για την επικινδυνότητά του καταλήγουν στα αζήτητα των υπηρεσιών του Δήμου και του Επαρχείου. Η μελέτη για τη στατικότητα του κτηρίου, που έχει ανατεθεί χρόνια πριν, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού οι υπεύθυνοι προτιμούν να αδιαφορούν αντί να πιέζουν, λες και δεν πρόκειται για σχολική στέγη, αλλά για κανένα μαντρί στις παρυφές του Ζα.

Κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου, του Επαρχείου, της Νομαρχίας ή όποιοι άλλοι, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση του κτηρίου και για την ασφάλεια των παιδιών μας. Γρηγορείτε. Δράστε με όλες σας τις δυνάμεις για να σωθεί το ιστορικό αυτό κτήριο, που αποτελεί κόσμημα για τη Νάξο και τόπο πνευματικής δημιουργίας για τα παιδιά. Αν προτιμάτε, δείτε το με γνώμονα τις επικείμενες εκλογές. Ευκαιρία να πιστωθείτε ένα κοινωφελές έργο και να καμαρώνετε μέσα στα κοστούμια σας κατά τη διάρκεια του αγιασμού της επόμενης σχολικής χρονιάς. Στο δημοτικό συμβούλιο της 9/11/2009 χειροκροτήσατε την απόφασή σας να ανακυρήξετε το 2010 ως «έτος παιδείας» και να δώσετε 1.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου για τα σχολειά μας. Εφαρμόστε την απόφαση και φανείτε ακόμα πιο γενναιόδωροι, αν χρειαστεί. Όλοι θα επικροτήσουν.

Γονείς, μην εμπιστεύεστε την τύχη των παιδιών σας σε ευχολόγια και καθησυχαστικές υποσχέσεις. Πιέστε και δηλώστε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας

Το 1ο δημοτικό σχολείο στεγάζει τις καρδιές μας και το θέλουμε απόλυτα υγιές.

Μανόλης Λυκουρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου