17.3.10

Για την Ακτοπλοΐα (Δελτίο Τύπου)

Μολονότι βρισκόμαστε εν όψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου, εδώ στη Νάξο κανένας δε μιλάει για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, ακόμη και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, οι οποίοι υφίστανται και τις μεγαλύτερες συνέπειες.


Ακριβά εισιτήρια, απομόνωση από τη Σύρο, τη Μύκονο, την Κρήτη και τη Δωδεκάνησο, μόνιμη παρεμβολή του λιμανιού της Πάρου σε όλα τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Νάξου, ελλιπής και καθυστερημένη δρομολόγηση ταχύπλοων, έλλειψη εισιτηρίων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτήν την κατάσταση; Ποια η δική μας συμμετοχή στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ακτοπλοΐας; Πότε θα εφαρμοστεί στην πράξη το περιβόητο «μεταφορικό ισοδύναμο» και η περίφημη «νησιωτικότητα» που θα επιφέρουν τη μείωση του κόστους του ταξιδιού προκειμένου να μην ξοδεύει ο νησιώτης πολύ περισσότερα από το στεριανό για μετακίνηση και μεταφορά αγαθών ίδιας χιλιομετρικής απόστασης;

Αναρωτιέται κανείς, τι κάνουν οι φορείς του νησιού μας; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις τους; Τι αιτήματα έχουν υποβάλει και προς ποιες κατευθύνσεις; Πόσο δυναμικά και πιεστικά έχουν θέσει τα αιτήματα αυτά;

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε συνδιαμορφωτές των εξελίξεων που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας και όχι να περιμένουμε παθητικά τις εξελίξεις να μας επιβάλλονται άνωθεν, οι οποίες δεν είναι συνήθως προς όφελος μας και εκ των υστέρων είναι δύσκολο να μεταβληθούν.

Να αντιληφθούμε όλοι επιτέλους ότι η ακτοπλοϊκή μετακίνηση και μεταφορά αγαθών αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι νησιώτες με πολύ μικρότερο κόστος. Απαιτούμε από την πολιτεία:

1. Δραστική μείωση του κόστους μετακίνησης με την άμεση εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» και της νομοθεσίας περί «νησιωτικότητας».

2. Συχνότερα και απευθείας δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής προς Νάξο και αντίστροφα χωρίς την ενδιάμεση παρεμβολή της Πάρου.

3. Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σύρο και κατά την τουριστική περίοδο με τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα και τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

4. Δρομολόγηση περισσότερων πλοίων το καλοκαίρι προκειμένου οι ταξιδιώτες να ταξιδεύουν απρόσκοπτα και να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους χωρίς να μπαίνουν σε λίστες αναμονής ή να κατευθύνονται σε άλλους προορισμούς λόγω αδυναμίας εύρεσης εισιτηρίων.

5. Εξασφάλιση περισσότερων αξιόπλοων και ταχύτερων πλοίων. Τα High speed να εκτελούν δρομολόγια όλο το χρόνο ή τουλάχιστον από αρχές Απρίλη μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Με βάση τα παραπάνω δίκαια αιτήματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού μας, εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οφείλουν, ως εκπρόσωποι και εκφραστές των κατοίκων του νησιού μας, να αναλάβουν άμεσα κάθε προληπτική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών μετακίνησης και μεταφοράς αγαθών από και προς το νησί μας.

Ως Ενεργοί Πολίτες της Νάξου, καλούμε το Δήμο και το Επαρχείο Νάξου να συζητήσουν άμεσα το θέμα αυτό για τη διατύπωση ενός ψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να συνυπογράψουν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων (συλλόγων, επαγγελματικών, εμπλεκόμενων με τον τουρισμό κ.ο.κ.) και να καταθέσουν το εν λόγω ψήφισμα δυναμικά στους αρμόδιους υπουργούς και στην ΤΕΔΚ Κυκλάδων πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.



Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου