18.3.10

« ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ – ΠΑΜΕ ΝΑΞΟ»

Αυτό είναι το διαφημιστικό μήνυμα με το οποίο ο Δήμος Νάξου θα προσπαθήσει να προσελκύσει επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες. Στο δημοτικό συμβούλιο της 28/02/2010 ο δήμαρχος κ. Μαράκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσαγκλής ενημέρωσαν για το περιεχόμενο του διαφημιστικού μηνύματος και για την δαπάνη του, που ανέρχεται στο ποσό των 122.000 ευρώ.

Το διαφημιστικό μήνυμα για την τουριστική προβολή της Νάξου περιέχει αποσπασματικές προβολές των αρχαιολογικών μνημείων και των παραλιών της Νάξου και τελειώνει με την προτροπή: Πάμε διακοπές – Πάμε Νάξο. Σημειωτέον, θα παρουσιαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εφημερίδες πανελλαδικά. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Νάξου απευθύνεται στην εγχώρια αγορά τουρισμού και, επιδεικνύοντας την Πορτάρα, το Κάστρο, το άγαλμα του Απόλλωνα, την παραλία του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Προκοπίου κ.α., προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα υποψήφιο επισκέπτη να προτιμήσει τη Νάξο για καλοκαιρινό προορισμό.

Λογικά, το μήνυμα έχει προταθεί και δημιουργηθεί από ειδικούς επικοινωνιολόγους – διαφημιστές, ικανούς να τονίσουν τις διαφορές της Νάξου έναντι των υπολοίπων Ελληνικών νησιών και να πείσουν για την ανωτερότητά της. Εφόσον, λοιπόν, οι αρμόδιοι επαγγελματίες του χώρου, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης και επίπονης (σίγουρα) απόπειρας να ψυχογραφηθεί ο Έλληνας τουρίστας, κατέληξαν στην παραγωγή του συγκεκριμένου μηνύματος, η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων, προφανώς, ήταν περιττή. Γι’ αυτό και το διαφημιστικό μήνυμα (που, ξαναλέω, θα μας στοιχίσει 122.000 ευρώ) δεν παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ψηφίστηκε η δαπάνη του έργου με συνοπτικές διαδικασίες. Οι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή, ψήφισαν (κατά πλειοψηφία) ένα έργο 122.000 ευρώ χωρίς καν να το δουν και να εκφράσουν γνώμη, παρά αρκέστηκαν στη σύντομη περιγραφή του δημάρχου. Για τέτοια εμπιστοσύνη μιλάμε !!!

Βέβαια, καταλαβαίνω ότι, έχοντας 22 θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη και δύο ώρες στη διάθεσή τους, τα 20 δευτερόλεπτα προβολής του μηνύματος θα επιβάρυναν το χρόνο της (αν)ισορροπημένης συνέλευσης. Τελοσπάντων, θα το βλέπουμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας από αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου και, πού ξέρετε, μπορεί να πειστούμε και εμείς ότι ζούμε σε παράδεισο και στο τέλος να μη χρειαστεί να μεταδημοτεύσουμε.

Παραταύτα, αναρμοδίως μιλώντας και ως μη άμεσα εμπλεκόμενος με τον τουρισμό, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις και παρατηρήσεις μου, που ίσως να βοηθήσουν στην άγρα επισκεπτών. Εκ προοιμίου αναφέρω ότι, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο ενστερνιστεί τις απόψεις μου και προκειμένου για το καλό του τόπου, δεν θα απαιτήσω τα πνευματικά δικαιώματα των προτάσεων.

Το διαφημιστικό μήνυμα, λοιπόν, παρουσιάζει εν τάχει αρχαία μνημεία και παραλίες. Φυσικά, αρκούν αυτά για να δελεάσουν τον υποψήφιο επισκέπτη. Γιατί πού αλλού μπορεί ο Έλληνας να βρει παραλίες για τα μπάνια του και αρχαιολογικούς χώρους να επισκεφτεί εκτός από τη Νάξο; Στην Ελλάδα, βλέπετε, σπανίζουν και τα δυο. Γι’ αυτό, από την Αλεξανδρούπολη ως τη Γαύδο, θα συρρεύσουν εδώ όλοι για τις διακοπές τους και, εκτός από τα αρχαία, θα αποτυπώσουν φωτογραφικά και τα νέα μνημεία: τα στοιβαγμένα καλοκαιρινά σκουπίδια, τη σύρραξη των αυτοκινήτων, τα «θερμοκήπια» της παραλιακής οδού της Χώρας και τόσα άλλα που, ελλείψει χώρου δεν αναφέρω. Και όλα αυτά, αν καταφέρουν να έρθουν, αφού τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων κρίνονται ανεπαρκή.

Ίσως οι αρμόδιοι να έπρεπε να προτείνουν και κάποιους εναλλακτικούς λόγους για να προτιμήσουν οι επισκέπτες τη Νάξο. Για παράδειγμα, η γαστριμαργική ανωτερότητα του νησιού μας! Θα γίνω σαφέστερος. Είναι τόσο έκδηλη, όσο και προκλητική η προβολή από όλα τα ΜΜΕ του πολιτισμού της «κοιλιοδουλίας». Από τα άγρια ξημερώματα ως τα εφτά μεσάνυχτα (ποτέ δεν κατανόησα αυτούς τους επιθετικούς προσδιορισμούς, ωστόσο προσδίδουν βάρος στις έννοιες) παρακολουθούμε στην τηλεόραση την ατέρμονη προσπάθεια του κάθε λογής τηλεοπτικού φελλού να μας κάνει επαγγελματίες μάγειρες, προτείνοντας μαγειρικές απόπειρες άνευ ουσίας και νοστιμιάς. Το ίδιο ισχύει και στα έντυπα, όπου εφημερίδες και περιοδικά στοιβάζονται στα περίπτερα με εκατοντάδες ένθετα αφιερώματα σε συνταγές μαγειρικής. Συνεπώς το πεδίο είναι ευρύ και έτοιμο και τα Ναξιακά προϊόντα γνωστά για την ποιότητά τους.

Ναξιώτισσες νοικοκυρές ενωθείτε! Βγείτε σε πρωινά, μεσημεριανά, απογευματινά και βραδινά τηλεοπτικά παράθυρα και διαδώστε την γνήσια παραδοσιακή ναξιώτικη κουζίνα. Κάντε επίκληση στους λεπτούς γευσιγνωστικούς ουρανίσκους των Ελλήνων και σύρτε τους απ’ τη μύτη ως τον γαστριμαργικό Ναξιακό παράδεισο. Μηνύματα όπως: «τυροφάγοι και κατσικοφάγοι ενωθείτε στη Νάξο» ή «καλοφαγάδες, η Νάξος σας περιμένει», θα μπορούσαν να αποδώσουν πολλαπλάσια.

Επίσης, ενόψει οικονομικής κρίσης θα πρέπει να τονιστεί η πλούσια δωρεάν διασκέδαση και τα πλούσια δωρεάν νυχτερινά φαγοπότια, προσφορά του Π.Ο.Δ.Ν. προς Ναξίους και ξένους επισκέπτες. Μην το αμελήσετε, το «δωρεάν» πάντα προσελκύει. Επίσης, περάστε το μήνυμα «εδώ τρώτε και πίνετε καλά και οικονομικά». Ο Έλληνας πρώτα κοιτάζει πού θα φάει και θα πιει και μετά πού θα κάνει μπάνιο.

Επενδύστε, λοιπόν, στο νεόφερτο γαστριμαργικό πολιτισμό. Εξάλλου, δήμαρχε, στον τομέα αυτό φαίνεστε αρκετά «πολιτισμένος».

Όσο για το πρόβλημα των σκουπιδιών, έχω ακούσει για κάποιες εθελοντικές ομάδες που κάνουν θαύματα. Οργανώστε μερικές ομάδες από Ναξιώτες… άκυρο! Καλύτερα φιλοξενήστε ομάδες εθελοντισμού από άλλα μέρη της Ελλάδας και… καθαρίστε με τα σκουπίδια. Έτσι γλιτώνετε και από τα δυσμενή σχόλια του Καμβύση για τις ακριβοπληρωμένες εργολαβίες.

Έχω πρόταση και για τη μείωση του προβλήματος του κυκλοφοριακού. Δώστε έμφαση στον εναλλακτικό οικολογικό τουρισμό. Περάστε το μήνυμα: «φέρτε μαζί σας το ποδήλατο, όχι το αυτοκίνητο». Έτσι, θα απευθυνθείτε σε ένα νέο είδος τουρισμού, που συνεχώς κερδίζει έδαφος και, ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσετε και το πολιτικό σας προφίλ. Όσο για εκείνους που έρχονται με άδειο Ι.Χ. για να το γεμίσουν, φεύγοντας, με κατσίκια, γραβιέρες και πατάτες, αποτρέψτε τους, λέγοντας ότι ο Δήμος θα αναλάβει τα έξοδα να τους στείλει τα προϊόντα με τις μεταφορικές εταιρίες. Υπολογίστε και τα ψηφαλάκια που θα κερδίσετε κατ’ αυτό τον τρόπο. Μην ξεχνιόμαστε, εκλογές έρχονται.

Δεν ξέρω αν η απόπειρα μου να καταδείξω την ένδεια του ήδη επιλεγμένου μηνύματος έγινε κατανοητή, ωστόσο, θεωρώ σοβαρότερη την ένδεια απόπειρας ορθού πολιτικού προσανατολισμού σε όλες τις εκφάνσεις ζωής του ναξιακού μικρόκοσμου.

Μανόλης Λυκουρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου